Foto:AP Photo/Sony, Columbia Pictures, Merrick Morton.

I samband med lanseringen av medieanalysen ”Sweden beyond the Millennium” gjorde Sveriges Radio en intervju med mig och representanter för Svenska institutet:

”Joakim Lind, som gjort medieanalysen för Svenska Institutet, säger att oavsett vad det är för typ av artikel så börjar skribenten snabbt reflektera kring det svenska samhället och de svenska värdena, utifrån den stereotyp som finns om Sverige som ett problemfritt socialistiskt välfärdsfolkhem. Bilden av det lite präktiga, snälla och självgoda Sverige som tror sig ha lösningen på allt får sig en törn.

– Bland annat i fransk media, där det funnits en viss skadeglädje över att äntligen ha lyckats ta hål på den här fasaden av den svenska modellen. Men inte genomgående en skadeglädje, utan man börjar sen reflektera över de problem som byggs upp där. Och visst, det är utmaningar för Sverige, men det är samhällsutmaningar som är betydligt större än så och giltiga för alla moderna samhällen, säger Joakim Lind.

Berättelserna i Millenniumtrilogin fungerar som uttolkare av vår samtid, säger Joakim Lind, men de fungerar också som ett filter och dramatiserar vår tolkning av världen.

– Berättelserna fortsätter att leva, och läses i det tid och rum som de befinner sig i. Till exempel är det många artiklar som kommenterar samtidshändelser som Wikileaks, med processen kring Julian Assange. Och vi har före detta polischefen Göran Lindberg(som dömts för grova sexbrott). Händelser som skett efter Stieg Larssons död. Så Millenniumberättelserna funkar som ett lager, ett filter som dramatiserar verkligheten. Ibland på ett relevant sätt, ibland kanske man övertolkar vissa händelser.

Förutom att fördjupa och nyansera bilden av Sverige så väcker Millenniumtrilogin nyfikenhet om Sverige och framför allt Stockholm, säger Joakim Lind.”

Inslaget går att lyssa på här:

https://sverigesradio.se/artikel/5180612

ALMEDALEN: Millenniums mörker öppnar världen för Sverige. Publicerat torsdag 5 juli 2012 kl 12.00.