2004 var jag huvudprojektledare och författare till rapporten Informationsbehovet hos kommuner, länsstyrelser och landsting för Säker strålmiljö Gällande delmålen hudcancerfall orsakade av uv-strålning och utsläpp av radioaktiva ämnen.
Strålskyddsmyndigheten ville förstå hur de bäst kan stödja svenska regioner och lokala myndigheter i arbetet med miljömålet Säker strålmiljö. Miljömålet, som är av stor betydelse för folkhälsan, innefattar bland annat utmaningarna kring utsläpp av radioaktiva ämnen och hudcancerfall orsakade av solens UV-strålning.
Kärnan i studien baserades på trettio djupintervjuer och tre fokusgrupper som genomfördes under perioden oktober till december 2003. Dessa intervjuer, som inkluderade en bred geografisk representation, gav en inblick i hur dessa aktörer uppfattar SSI:s roll och deras informationsbehov. En aspekt av studien var det starka intresset för att medverka och uttrycka sina åsikter, vilket visar på en allmän entusiasm och engagemang i dessa frågor.
En intressant iakttagelse från studien är att trots SSI:s tydliga intentioner, har många av de tillfrågade uttryckt osäkerhet om sin egen kunskap och kompetens att bidra till diskussionen. Denna tveksamhet tyder på en bristande informationsspridning och kunskapsluckor inom området. Det understryker behovet av SSI:s fortsatta arbete för att förse berörda parter med relevant information och resurser.
Sammanfattningsvis visar denna informationsbehovsanalys tydligt att det finns en stark vilja bland regionala och lokala myndigheter att bidra till miljömålet ”Säker strålmiljö”, men också att det finns ett stort behov av mer information och stöd från SSI:s sida. Detta är en viktig insikt som kan hjälpa SSI att effektivisera sitt arbete och förbättra kommunikationen och samarbetet med regionerna och lokalsamhällena i deras gemensamma strävan efter en säkrare och hälsosammare miljö.
Kontakta mig om du vill ta del av rapporten.